Hamis ezüst érmékkel csapták be a barátom!

Egy rendkívül tanulságos történetet szeretnék veletek megosztani! Egy eset, ami megtörténhet veled is, vagy akár olyanokkal akikre sohasem gondolnál, és elkövetőként olyanok teszik ezt meg velünk, akiket talán tegnap lesegítettünk a villamosról, vagy magunk elé engedtünk egy tömött sorban…

Akit becsaptak: Pál, nevezzük őt Pálnak. Kávéházai, bisztrói vannak, több mint 30 éve vendéglátós, minden hangszeren játszik, dörzsölt csirkefogó,az a fajta akit ritkán ér meglepetés a nagyvárosi dzsungelben. Jó barátom, nála szoktunk kávézni óbudai kávéházában, hozzá járunk boldogsághormonért, ha próbára tesznek minket az elemek. Előre bocsátom, nem az anyagi kár nagysága ami miatt leírom ezt a néhány sort. Pálnak ez akkora veszteség, mint többségünknek benne felejteni az érmét a bevásárló kocsiban, de mégis… most benne is eltört valami, fájt, becsapták! Ha közületek, akik elolvasták csak egy valaki felvérteződik  ez vagy hasonlók ellen, akkor már megérte leírnom!

A cselekmény: Kedves idős bácsi keresi a boltban Pált napok óta. Már az alkalmazottaknak is elmondja miért keresi: nem messze innen egy réges-régen bezárt óbudai kiskocsma épületét bontják, és a padláson lévő “kincseket” régi vendéglős relikviákat, színes szódásüvegeket szeretné jó kezekben tudni! Ismét jön a bácsi, Pál éppen bent van a boltban,beszélgetni kezdenek. Ismét előadja az öreg a történetet és a meggyőző kedves öreg látványa a nyakig begombolt átmeneti kabát, a szemöldökig lehúzott kötött sapka és a szép leletekről szóló történet már lázba is hozza a máskor nem ilyen gyanútlan Pált! – Magának adok mindent mondja az öreg, pénz sem kell értük, viszont találtunk a padláson sok régi ezüst pénzt csak azt vegye át tőlem valamennyiért, mondja! Az üzlet megtörtént Pál kifizette az öregnek az “ezüst érméket” és két dolgot tett. Várni kezdte az ajándék csodás antik vendéglős cuccokat és felhívta a barátját, engem a régiségkereskedőt!

Sajnos csodák nincsenek Palikám, mondtam neki a telefonban. Aki nem egy régiségboltba hozza be az ezüst érméket az gyanús- mondtam neki! Nem volt furcsa, kérdeztem, hogy tele van a kávéházad szódásüvegekkel régi relikviákkal és pont evvel keltett bizalmat a hamis érmékhez, mert én akkor már tudtam csak kínai hamis érmékről lehet szó!  De olyan aranyos idős bácsi volt mondja, nem hiszem hogy ezek hamisak 1900-ban vert ezüst 5 koronások nézd meg őket, mondta és hívjál fel az eredménnyel! Megnéztem persze, de már kézbe véve is érezhetően könnyebb gyengébb, nem ezüst hatást mutató érmék ezek. Pált palira vették!

Érdekes információ lehet, hogy az eredeti 1900-ban vert ezüst 5 koronások 24 grammot nyomnak, a hamis kínai másolatok pedig 16-17 grammosak. Persze egy laikusnak az néhány gramm eltérés nem tűnik fel, ezért keresnek szakmán kívüli, hozzá értéssel nem rendelkező vásárlókat a csalók, aki Te is lehetsz holnap reggel a villamos megállóban, vagy anyukád az orvosi rendelő folyosóján! Figyeljünk oda, csodák nincsenek!