Bontatlan régi vasútmodellekhez jutottunk, de miért nem bontották ki őket 40 évig…

 

Pár éve történt, egy a 30 as évei vége felé járó hölgy keresett meg minket a boltban! Jó néhány kartondoboznyi cuccot rakott le elénk, vasút modellek – mondta. Kezdtük bontani a dobozokat, rengeteg eredeti csomagolásában pihenő teljesen újszerű vasút modellt, mozdonyokat, szerelvényeket, váltókat, szemaforokat, síneket, és rengeteg kiegészítőt láttunk. Minden darab az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején készült, akkor kerültek forgalomba. Nagyon örültünk a rengeteg használat mentes vasút modellnek, annál is inkább, mert a gyűjtők előszeretettel keresik az ilyen darabokat, mármint az ilyen új állapotúakat. Persze soha nem tudtam hogy marad meg az ilyesmi hibátlanul, bontatlanul 30-40, vagy akár 100 évig, de mindig előbukkan ilyesmi, amire azonnal lecsapnak a gyűjtők, mi pedig nagyon örülünk ha nálunk csapnak le! Mikor már vagy fél órája pakoltuk a szépségeket, és a hölgy arcizma sem rezdült, látszott nem bánja hogy eladja a dolgokat, látszott semmi kötődés a tárgyakhoz, én csak rákérdeztem- ” de ezek így hogy maradhattak meg?” Finoman hozzá tettem, hogy én hasonlókat kaptam gyermekkoromban, de egy nagyobbacska kalapáccsal szereltem meg őket, illetve ugyanevvel a kalapáccsal vizsgáltam meg a működtető mechanikájukat, kb. 8 éves koromban.

A története: Apuka közlekedésmérnök volt, a Magyar Államvasutaknál dolgozott akkoriban, és gyermeke születése előtt jó előre elkezdte gyűjtögetni a kis lurkónak a modelleket. Vette csak vette a szép mozdonyokat, szerelvényeket és várta a kisfia megszületését. Gondolom kitaláltátok a történet végét.  A mérnök úrnak vagy ahogyan akkor nevezhették  inkább mérnök elvtársnak kislánya született, aki soha nem kapta meg a modell vasutakat… A papa sem vette elő ezeket soha, nem is beszélt róluk. Az édesapa halála után, a hagyaték feldolgozása közben egy az előszobában magasan elhelyezkedő, soha nem látogatott gardrób szekrényből bukkantak elő ezek a szépségek. Egy nagynéni világosította fel a hölgyet, hogy édesapja mi célból is vásárolta gyűjtögette ezeket a modelleket.

Nem tudom hogy történetünket ki hogyan ítéli meg, kinek mennyire szomorú ez vagy sem, de a modell gyűjtők bizony lecsaptak a tételre azonnal!